Všeléky
Zdravý život s bylinkami, to není jen jejich užívání při různých onemocněních, ale především v plném zdraví. Jedna lidová moudrost říká, že prvních padesát let života děláme všechno pro ničení vlastního zdraví, a potom až do konce života to chceme napravovat. Uvědomme si, že nejen auto a všechnu techniku je třeba dobře udržovat, aby nebylo zapotřebí předčasné generální opravy, ale že to platí i o našem organismu. Rostlinná říše nabízí mnoho mimořádných léků, které příznivě působí na všechny orgány těla. Většina z nich už byla součástí předcházejících bylinkových receptur, ale v této poslední kapitole jim věnujeme pozornost jako všelékům, které nás mají provázet každodenní péčí o zdraví.
Tradiční čínská směs na posílení životní síly „čchi“K přípravě této prastaré čínské bylinkové směsi použijeme po dvou dílech natě levandule a lupínků růže, k nimž přidáme po jednom dílu mletého semene anýzu a mleté skořice. Dvě polévkové lžíce směsi dáme do studené vody, pomalu ohříváme, když začíná vřít, odstavíme a necháme přikryté vychladnout. Pijeme teplé po doušcích několik dní.
Čajová směs na zvýšení tělesné kondiceK její přípravě použijeme tři díly natě máty, dva díly rozmarýnu a jeden díl yzopu. Obvyklým způsobem připravený čaj ochutíme medem, citronem a pijeme dvakrát denně. Můžeme ho užívat jako běžný lahodný čaj.
Víno na posílení organismuPolovinu drogy k jeho přípravě tvoří čerstvá nebo sušená nadrobno nasekaná nať yzopu, druhou polovinu směs stejných dílů natě saturejky, rozmarýnu, benediktu a pelyňku. Všechno promícháme a vhodnou sklenici naplníme asi do 1/3 objemu, doplníme vínem a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Scedíme, přidáme podle chuti med a pijeme ráno a večer po stopce.
Česneková šťáva
5-10 paliček česneku odstavíme, dáme do tmavé skleničky a uložíme do chladničky Užíváme dvakrát denně po lžičce v 1/2 dl mléka.
Česnekový likér
Tři středně velké paličky prolisovaného česneku necháme 3-4 týdny macerovat v 1/2 litru bílého destilátu. Scedíme, přidáme 3 lžíce medu. Trochu ohřejeme, dobře rozmícháme a užíváme dvakrát denně po lžičce až do spotřebování celého množství. Každé 3 měsíce kúru opakujeme.
Česnekové kapky
Očištěný, nadrobno nasekaný nebo prolisovaný česnek zalijeme bílým destilátem, aby ho dobře zakrýval. Necháme na tmavém místě 2-3 týdny macerovat, občas protřeseme. Užíváme dvakrát denně 10-15 kapek v trošce vody jako zdravotní prevenci proti kornatění cév.
Česnekový med
Pět středně velkých paliček česneku očistíme, pomeleme nebo prolisujeme a dáme do 1l bílého vína. Přidáme 5 lžic medu a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Scedíme, zbytek propasírujeme a užíváme preventivně 3 lžíce denně.
Cibulové víno
Tři středně velké cibule nadrobno nakrájíme a zalijeme 1 1 bílého vína. Přidáme 5 lžic medu, necháme 2-3 týdny macerovat, přefiltrujeme a užíváme třikrát denně po lžíci jako preventivní prostředek.
Víno z medvědího česneku
Dvě hrsti čerstvých listů pomeleme na masovém mlýnku nebo nasekáme v mixéru a zalijeme 1 1 bílého vína. Ohříváme ve vodní lázni na teplotu, kterou ještě sneseme ponořeným prstem. Necháme 2-3 týdny na slunném místě macerovat, občas protřeseme. Scedíme a pijeme dvakrát denně po stopce.
Tinktura z medvědího česneku
Nadrobno nasekané listy volně nasypeme do vhodné sklenice a zalijeme bílým alkoholem, aby droga byla ponořená. Necháme 2-3 týdny na slunném místě macerovat, občas protřeseme. Scedíme a používáme jako univerzální preventivní lék každý den ráno na-lačno lžičku v 1/2 sklenici vody.
Jeřabinové víno
Dobře zralé, měkké jeřabinky pomačkáme, dáme do vhodné nádoby a zalijeme přibližně dvojnásobným objemem bílého vína. Necháme macerovat 2-3 týdny, občas protřeseme. Scedíme a vymačkáme, když chceme dosáhnout pěkného vzhledu, stáhneme hadičkou. Pijeme 2-3krát denně po 1/2 dl jako preventivní lék, zdroj vitaminů a minerálů.
Řepná šťáva
Syrovou řepnou šťávou jsme doplňovali některé recepty v předcházejících kapitolách. To proto, že látky v ní obsažené se řadí k nejlepším, jaké rostlinná říše nabízí. Konzumace jemně nastrouhané, ochucené řepy jako přílohy k jídlům a pití syrové šťávy patří k takovým všelékům, jako jsou česnek, cibule nebo v Asii ženšen.
Víno bylinkáře Mikoláška
Tři lžíce natě rozmarýnu a 1 lžíci natě routy zalijeme 1 1 bílého vína. Po 12 hodinách macerování jej můžeme užívat, a to třikrát denně 1-2 lžíce na posílení organismu při chudokrevnosti, při žaludeční slabosti, a to i u dětí a starších lidí. Bylinky ponecháme ve víně až do úplného spotřebování obsahu.
Borůvkové víno
Deset lžic sušených drcených plodů krátce povaříme v malém množství vody a necháme 12 hodin stát. Potom dáme do 1 1 červeného vína a ještě na mírném ohni krátce povaříme. Scedíme a pijeme 1/2 dl denně jako univerzální léčivý aperitiv na všechny lidské neduhy.
Třapatková tinktura na posílení imunity
Deset lžic čerstvého pomletého kořene třapatky zalijeme 1/2 1 silného alkoholu a necháme macerovat 7-10 dní, občas pro třeseme. Necháme usadit, pozorně slijeme a přefiltrujeme. Užíváme preventivně na posílení imunity organismu 1 lžičku ráno nalačno. V období chřipkových epidemií i večer, ale jen několik dní. Tinkturu můžeme připravit i ze sušeného kořene, má jen trochu nižší účinnost.
Čaj na zvýšení imunity
Uděláme směs ze stejných dílů květu třa-patky, měsíčku, lípy a listu břízy. Tento čaj pijeme 2-3krát denně kratší dobu, zvlášť v chřipkových obdobích a když se nám zdá, že „nás chytá“ nějaká nemoc.
Fenykl pro prevenci
Už ve starověké Asii považovali fenykl za všestranný léčebný prostředek. Má vysoký obsah vitaminu C a posiluje imunitní systém. Jemně nakrájenou nať konzumujeme syrovou v různých salátech, jako dobrou prevenci mnoha onemocnění, včetně onkologických.
Gaskoňský čaj štěstí
Tento univerzální, všestranně užitečný a chutný čaj připravíme ze směsi stejných dílů natě sporýše a máty, květu lípy a heř-manku. Caj připravíme obvyklým způsobem, podle chuti přidáme med a citrónovou šťávu. Pijeme jako zdravý lahodný čaj.
Lahodný čaj
Z velkého množství léčivých rostlin je několik takových, které mají velmi příjemnou chuť a přitom svými léčivými účinky patří k nejlepším. Těmi jsou listy maliny, jahody, ostružiny, borůvky, černého rybízu, břízy, květy růže, lípy či natě třezalky, popence a ú-ročníku. Tyto vzácné bylinky můžeme kombinovat v libovolných směsích. Výsledkem bude vždy chutný vysoce léčivý čaj, především pro prevenci. Když jej ochutíme troškou medu a citronu, určitě nám poslouží lépe než komerčně vyráběné sladké nápoje.
Jahodová očistná kúra
Tyto mimořádně zdravé plody využijeme k celkové očistě organismu. Jeden až dva dny v sezoně nekonzumujeme žádnou jinou potravu, jen jahody v množství podle chuti. Tyto „jahodové“ dny vysokým obsahem manganu podporují metabolismus a pomáhají odstraňovat toxické látky z organismu.
Jahodový koktejl
1/4 kg čerstvých lesních jahod s 1 lžící medu rozmixujeme v 1/2 1 nízkotučného mléka. Necháme vychladit v chladničce a podáváme jako chutný zdravý nápoj.
Potočnícový salát
Tuto méně známou, ale vynikající léčivou rostlinu je nejvhodnější konzumovat v syrovém stavu. Je měkká, šťavnatá a má příjemnou kořenitou, křenu podobnou chuť. Hrst čerstvé nasekané natě zkonzumované denně jako příloha k jídlu snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při akné, je výborným protijedem nikotinu a podporuje také všechny trávicí orgány
Rakytníkový kompot
Omyté, dobře zralé plody volně nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem z 1 1 vody a 1/2 kg cukru. Nahoru přidáme trochu kyseliny citrónové a sterilujeme 10 minut. Konzumujeme jako zdravou potravu s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek.
Rakytníkový olej
Sušené plody rozdrtíme a zalijeme panenským slunečnicovým olejem, aby byly dobře ponořené. Necháme 3-4 týdny na teplém a slunném místě, častěji dobře protřeseme. Scedíme, zbytek propasírujeme přes řídké plátno a skladujeme v tmavé sklenici. Olej má vysoký obsah vitaminu E i dalších minerálních látek. Užíváme dvakrát denně lžičku jako potravinový doplněk, zevně slouží olej jako univerzální lék.
Heřmánkový olej
Vhodnou sklenici s těsným uzávěrem naplníme čerstvými květy heřmánku, mírně namačkáme a dolijeme až nahoru slunečnicovým olejem. Necháme 2-3 týdny na slunném místě. Scedíme, vylisujeme a uložíme do chladničky. Je to univerzální lék na všechna drobná poranění a kožní problémy.
Parchový macerát
Jednu lžíci nasekaných kořenů zalijeme 1/4 1 horké vody a necháme 8 hodin macerovat. Trochu ohřejeme, necháme stát a vypijeme během 2-3 hodin pro celkové zlepšení kondice, zvlášť před náročným dnem. Počítáme však s tím, že po 6 hodinách účinek slábne a nastává útlum, na tuto dobu si už naplánujme odpočinek.
Šípkový prášek
Rozdrtíme sušené šípky a odstraníme jadérka i chloupky a necháme jen kousky dužiny. Ty roztlučeme v hmoždíři na prášek, z něhož bereme, zvlášť v zimním období, dvakrát denně lžičku v trošce vody jako zdroj vitaminu C a minerálních látek.
Šípkový vitaminový nápoj
Šípkové plody rozdrtíme, nejlepší jsou měkké, které už při sběru oddělujeme. Dáme je do vhodné nádoby a zalijeme asi 30% alkoholem. Dobře promícháme, necháme 3-4 týdny stát, častěji protřeseme. Scedíme a zbytek dobře vymačkáme. Naplníme do lahví, před každým použitím protřeseme, neboť hustá složka sedá na dno. Pijeme ráno a večer po stopce, zvlášť v zimním období. Tento nápoj nám zabezpečí dostatečný příjem vitaminu C.
Švédské kapky
Tyto kapky se staly v druhé polovině minulého století univerzálním bylinkovým elixírem, který sloužil na všechny nemoci a používal se vnitřně i zevně. Jejich původcem je švédský lékař Samst, který žil na přelomu 17.-18. století. Podstata účinku těchto kapek není ani v přesném složení, ale v široce působícím účinku mnoha hořkých bylin. Recept na jejich přípravu není vždy stejný u některých autorů jsou v jejich složení větší rozdíly Obvykle se uvádí toto složení: po 10 g – pískavice, aloe, kafr, rebarbora, druh pelyňku, po 5 g – myrha, pupava a 2 g – šafrán. V dalších receptech se uvádějí i hořec, pýr, děhel, oman, jablečník a další. Svého času módní tzv. jugoslávská „grenčica“ obsahovala až sedmdesát složek. Směs švédských bylinek zalijeme alkoholem, aby byly dobře ponořeny, a za častého protřesení necháme 3-4 týdny macerovat. Scedíme, po usazení můžeme stáhnout hadičkou. Užíváme třikrát denně lžičku s troškou vody před jídlem na zlepšení trávení, uklidnění a jako všelék. Zevně používáme kapky k potírání kožních problémů, drobných poranění, popálenin, vnějších zánětů a obklady při různých bolestech.
Vlastní kapky
Tento recept je obdobou populárních švédských kapek, ale je upravený na domácí poměry. Připravíme si větší vhodnou nádobu – demižon a čistý bílý alkohol. Během bylinkové sezony přinášíme z přírody nebo ze zahrady čerstvé bylinky, ihned je nadrobno nakrájíme, dáváme do nádoby a zalijeme alkoholem, aby byly dobře ponořeny, občas protřeseme. Výběr bylinek přizpůsobíme svým potřebám, nejlahodnější je směs hořkých. To je i princip švédských kapek, neboť tato chuť je pro náš organismus nejužitečnější. Z výletů do přírody to bude například pampeliška, kopřiva, pelyněk, dobromysl, bukvice, třezalka, řepík, zeměžluč. Z pěstovaných měsíček, šalvěj, benedikt, puškvorec a yzop. S postupným přidáváním dalších bylin přiléváme i alkohol. Po sezoně obsah scedíme, vymačkáme, necháme usadit a stáhneme hadičkou. Dostaneme výborný univerzální lék k vnitřnímu i vnějšímu použití. Užíváme 2-3krát denně lžičku v trošce vody na čištění krve, zlepšení trávení, zvýšení imunity a posílení celého organismu. Zevně nám poslouží na kožní nemoci, rány, po zředění vodou ke kloktání a na obklady. Lžičku denně ráno nalačno můžeme užívat až do budoucí sezony jako první dobrý skutek pro své zdraví po probuzení.
Mangolkový kompot
Omyté odstopkované plody volně nasypeme do zavařovacích sklenic, zalijeme vroucím sirupem z přírodního cukru a vody v poměru 1:1 a sterilujeme 10-15 minut. Podáváme se zeleným čajem jako zdraví prospěšnou pochoutku, která posiluje organismus a zvyšuje jeho imunitu. Mangolka silně povzbuzuje, proto ji konzumujeme s mírou a jen občas.
Šťáva pro stále unavené
Odstavíme stejné množství celeru, mrkve a rajčat. Pijeme 2-3krát denně šálek, který by nám měl pomoci zbavit se únavy dodáním velkého množství vitaminů a minerálů.
Bylinková směs koření
Během sezony nákupem, sběrem z vlastní zahrady nebo od známých postupně sušíme nať nebo listy různých druhů rostlin, které jsou vhodné jako koření – celer, mrkev, petržel, kopr, kmín, saturejka, fenykl, šalvěj, majoránka, dobromysl, bazalka, koriandr a libeček. Výběr přizpůsobíme své chuti a možnosti získání rostlin. Směs pomeleme na masovém mlýnku. Získáme vynikající a zdravou směs koření, kterou můžeme hojně používat k ochucování všech jídel během celého roku. Do vařených pokrmů ji přidáváme až po částečném vychladnutí.
Zimní větvičkový čaj
Také v zimním období můžeme pít čaj z čerstvých rostlin. Nasbíráme kousky koncových výhonků ostružin a malin. Krátce je povaříme v přiměřeném množství vody a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, ochutíme citronem, medem a pijeme jako lahodný čaj.