Něco na ústa a zuby
Málokdo by se mohl pochválit, že nemá potíže se zuby, málokdo také sedá do zubařského křesla bez pocitu strachu a úzkosti. Je jen samozřejmé, že zubní kazy nebudeme léčit bylinkami, na to jsou zubní lékaři, takže nás to křeslo nemine. Bylinky však oceníme hlavně v prevenci mimořádně rozšířené paradentózy, při níž lékaři už většinou léčí jen následky. Také při různých dalších bolestech a nepříjemnostech v ústní dutině nám mohou být bylinky velmi nápomocny.
Afty – vřídky v ústní dutiněU těchto problémů pomáhá kořen lékoři-ce. Několik dní pijeme lékořicový čaj připravený obvyklým způsobem a silným odvarem vyplachujeme ústa. Současně upravíme stravu na zásaditou, nejlépe zvýšenou konzumací syrové zeleniny.
Další receptZ čerstvých plodů jalovčinky vymačkáme šťávu a zředíme ji dvojnásobným množstvím vody. Šťávou vyplachujeme ústa, přitom ji v ústech déle podržíme. Tato procedura také léčí záněty v ústní dutině, osvěžuje dech a odstraňuje zápach z úst. Malé množství šťávy můžeme přitom i polykat.
Zápach z ústMůže mít různé příčiny, někdy pomůže upravit stravu a pít bylinkové čaje na zlepšení trávení. Samozřejmostí je hygiena ústní dutiny K vyčištění dechu se doporučuje žvýkat semínka anýzu, fenyklu, kopru nebo několika plodů jalovčinky.
Další receptPřipravíme čajovou směs ze tří dílů natě pelyňku a jednoho dílu roztlučených plodů jalovčinky. Jednu lžíci směsi dáme večer do 2 dl vody, necháme do rána stát, pak uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Celou dávku pijeme několik dní ráno nalačno.
Bolesti po vytržení zubuPo této časté a nepříjemné proceduře u-děláme silný odvar z květu divizny, natě šalvěje, jitrocele, heřmánku a yzopu. Uvedené bylinky s hojivými účinky můžeme libovolně kombinovat nebo použít jednotlivě. Dvě lžíce drogy dáme do 1 dl vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Vlažný odvar držíme v ústech, urychluje hojení.
Obklad po vytržení zubuSmícháme stejné množství květu bezu a heřmánku. Tři lžíce směsi krátce rozvaříme v malém množství vody a necháme přikryté vychladnout. Vlažné bylinky vložíme do gázy nebo tenké látky, necháme okapat, přiložíme, ovážeme a necháme dlouho působit.
Kloktadlo při parádentóze podle českého bylinkáře KarlaPřipravíme kloktadlo ze směsi stejných dílů dubové kůry, natě šalvěje a truskavce. Čtyři lžíce směsi dáme do 1/2 1 vody a ne cháme přes noc macerovat. Ráno pomalu u-vedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Tímto odvarem opakovaně vyplachujeme ústa a současně kartáčkem masírujeme dásně. Konzumací čerstvého ovoce a zeleniny zvýšíme příjem vitaminu C, léčbu doplňujeme pitím syrové řepné šťávy.
Salát na zpevnění zubůNakrájíme čerstvou nať lžičníku, ochutíme ji citronem, troškou soli, bylinkovým kořením a olejem. Konzumujeme s máslovým chlebem nebo jako přílohu k jídlu. Lžičník má vysoký obsah vitaminu C, jehož mírný nedostatek způsobuje uvolňování zubů. Stejně můžeme použít i jiné bohaté zdroje tohoto vitaminu.
Bolesti zubůNež navštívíme lékaře nebo sáhneme po tabletách proti bolesti, pomalu rozžvýkáme a držíme v ústech několik hřebíčků. Některé lidové recepty doporučují také přiložit na bolavý zub plátek česneku, který proti podráždění sliznice úst obalíme gázou.
Slézová „zubní pasta“Kořen slézu lesního nebo maurského pornelerne na prášek. Namočíme do něj zubní kattáček a masírujeme dásně. Po skončení ústa nevyplachujeme, aby prášek mohl působit.
Šalvějová ústní vodaTři lžíce nasekané natě šalvěje a po jedné lžíci květu heřmánku a natě yzopu dáme do 1/21 vody, pomalu uvedeme do varu, necháme přikryté vychladnout a scedíme. Ústní vodu používáme při krvácení dásní a bolestech zubů, vždy po umytí zubů.
Odvar na zánět dásníSmícháme stejné díly natě přesličky, šal-věje a máty. Čtyři lžíce směsi necháme krátce povařit v 1/2 1 vody a přikryté vyluhovat. Scedíme a vlažný odvar držíme opakovaně v ústech.
Další receptStejným způsobem připravíme a používáme odvar z mochny nátržníku.
Zánět okosticeNahrubo nastrouhaný čerstvý celer dáme do úst a držíme 5-10 minut, dokud se neohřeje. Potom vyplivneme a po 1/2 hodině proceduru zopakujeme. Provádíme ale hlavně večer, i vícekrát. Při tomto zánětu, ale i na léčení paradentózy, můžeme stejným způsobem užívat nastrouhané syrové brambory nebo kořen kostivalu.
Další receptSmícháme stejné díly květu heřmánku a kořene kostivalu. Čtyři lžíce směsi necháme macerovat v teplé vodě 12 hodin. Potom o-hřejeme k bodu varu a odstavíme. Scedíme a přidáme 2 lžičky tinktury z prhy. Tento odvar držíme v ústech několikrát denně 5 až 10 minut. Z odvaru můžeme udělat také obklad.
Bolest trojklanného nervuU této bolesti pomáhá bez, jehož plody s mírou konzumujeme formou šťávy, marmelády, sirupu nebo kompotu. Současně u-děláme obklad ze směsi květu heřmánku, divizny, natě řebříčku a mateřídoušky.
FistuleSilný odvar ze směsi natě heřmánku a kopřivy držíme v ústech na postiženém místě a opakovaně vyplachujeme.