TRNKA OBECNÁ – Prunus spinosa
Jedním z nejkrásnějších pohledů v jarní přírodě jsou doběla zabarvené, bohatě kvetoucí trnkové keříčky, často vytvářející celé barevné plochy. Až v té době je vidět, kolik jich všude roste. Tehdy sbíráme většinou květy, někdy i mladé lístečky. Podruhé se k trnkám vrátíme v pozdním podzimu, když jejich plody „přejdou“ první mrazíky. Trnkový květ se prodává také v lékárnách. Trnkový čaj je mírně močopudný, podporuje látkovou přeměnu, čistí krev a má široce působící dobré vlastnosti i příjemnou chuť, proto je velmi vhodný jako zdravotně preventivní a chutný konzumní čaj. |
![]() |
|
![]() |
Plody se mohou konzumovat syrové, mají vysoký obsah vitaminu C a dalších užitečných látek, ale trpkou chuť. Oblíbené jsou k výrobě vína, sušené slouží na žaludek a močové orgány. Velké a silné dávky čaje z květů nebo čerstvé plody ve velkém množství mohou podráždit organismus. Prakticky jich však tolik nekonzumujeme a po zpracování se tato vlastnost ztrácí. |
|
Už antičtí lékaři považovali trnku za dobrou léčivou bylinu. Doporučovali zahuštěnou šťávu z plodů trnky proti průjmu. Dobře vykvašené trnkové víno chutná jako portské, tvrdí gurmáni. Trnkové větvičky zavěšené nad dveřmi domu odhánějí zlé síly a chrání před živelními pohromami. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů