Dnes je:



RŮŽE ŠÍPKOVÁ – Rosa canina


Dobře známé šípkové keříčky nacházíme v naší přírodě často, vyhledávají otevřená slunná místa a luční svahy. Už když na jaře vykvetou, můžeme sbírat jejich okvětní lístky, ale sběr a zpracování plodů – šípků by mělo, i když je to náročné, uzavírat rok každého milovníka léčivých rostlin. Tyto vzácné plody i výrobky z nich můžeme však také běžně koupit.Hodnota látek obsažených v šípcích je v rostlinné říši ojedinělá. Ve 100 g plodů je obsaženo až 1200 mg vitaminu C, přitom další dobré zdroje, jako je černý rybíz, rakytník, zelí nebo citrusové ovoce, nedosahují ani polovinu této hodnoty.

Podobně je to i u vitaminu A, skupiny B, P, K, hořčíku a dalších látek. Taková přírodní celaskonová a vitaminová „bomba“ proto pomáhá při všech onemocněních. Nejvíc se to projevuje u chřipky, nachlazení, cévních onemocněních, paradentóze, špatné srážlivosti krve a u celkového posílení organismu.Vitaminy a minerály přijímané z šípků nemůžeme předávkovat, proto lze tyto vzácné plody konzumovat v různých formách bez omezení. Čím více je však upravujeme, tím více ztrácejí svou hodnotu. Musíme si také uvědomit, že mají poměrně krátkou trvanlivost, proto šípky sbíráme každý rok a užíváme je co nejčerstvější.

O používaní šípků svědčí nálezy v kolových stavbách ve Švýcarsku. K léčebným účelům je používali Dioscorides a Galenos, vřele je doporučovala i abatyše Hildegarda. V arabské medicíně se jako povzbuzující prostředek využívaly především plody šípků.

Zpět na rejstřík českých názvů
Zpět na rejstřík latinských názvů

Jak bude?

In-počasí

Napište mi

    

302-150-769

Jste návštěvník:

TOPlist