MAGNOLKA ČÍNSKÁ – Schisandra chinensis
Používání této rostlinky se rozšířilo až v poslední době v souvislosti se stále rostoucími nároky, které na organismus klademe. Abychom dokázali zvládnout čím dál tím větší požadavky na fyzickou i duševní aktivitu, saháme po různých syntetických povzbuzujících lécích, které nám ničí játra a další životně důležité orgány. Přitom už starověcí Číňané a ruští pastevci za Uralem k tomuto účelu odpradávna používají plody mangolky, která se už prodává i u nás.Ve Šťavnatých bobulkách mangolky se skrývá léčivá hodnota, která obnovuje vnitřní sílu organismu. |
![]() |
|
![]() |
Napomáhá tomu vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, které zlepšují funkci jater, vylučují z těla škodliviny, chrání před infekcemi a aktivují centrální nervovou soustavu. Považujeme ji také za prvotřídní preventivní prostředek na zvýšení imunity.magnolka se ani při častějším užívání nestává návykovou drogou a její povzbudivé účinky nemají opačnou, útlumovou fázi. Povzbuzování organismu má však svou míru, stačí 5 až 10 čerstvých nebo sušených bobulek denně, hotové výrobky u-žíváme podle návodu. Užívání mangolky se nedoporučuje u zvýšené činnosti štítné žlázy, vysokém krevním tlaku a srdeční nedostatečnosti. |
|
Domovem mangolky je Čína, kde ji nazývají „rostlinou pěti chutí“. Vyrábějí z ní nealkoholické nápoje a marmelády, lovci na Sibiři ji konzumují jako sušené ovoce. K nám se dostala až v 17. století. Volně neroste, ale k léčebným účelům se pěstuje v zahradách. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů