KRUŠINA OLŠOVÁ – Frangula alnus
V naší přírodě tento keřík roste obvykle jako součást lesního křoví a hustších porostů, kde se těžce hledá a můžeme si jej splést s podobným rakytníkem řešetlákovým. Léčivá hodnota krušiny je v její kůře, která získává plnohodnotný ú-činek až po tepelné úpravě. To je důvod, proč ji v přírodě obvykle nesbíráme, ale už upravenou plnohodnotnou drogu koupíme v lékárně. |
![]() |
|
![]() |
Krušina se proslavila jako jedna z nejlepších bylin na odstranění zácpy, kdy ji můžeme používat i samostatně. Současně čistí vnitřní orgány, ředí krev, zlepšuje látkovou přeměnu i funkci střev, osvědčila se v geriatrii. Její dobré léčivé vlastnosti se uplatňují i v čajových směsích na nemoci jater, žlučníku, při různých vyrážkách a na hubnutí. Při samostatném užívání je krušina jedovatá, jsou známé otravy dětí plody, proto důsledně dodržujeme předepsané dávky a užíváme ji jen několik dní. |
|
Latinské pojmenování krušiny je odvozeno od frangere –lámat. Mezi léčivé rostliny se dostala ve středověku jako náhražka drahé rebarbory. Matthioli o ní říká, že „dřevo krušiny je křehké a lámavé“. Léčivé vlastnosti krušiny mají plný účinek až po ročním skladování nebo po zahřátí na 100 °C během jedné hodiny. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů