KOPR VONNÝ – Anethum graveolens
Příjemná aromatická chuť a vůně kopru z něj udělala už od biblických dob jedno z nejpoužívanějších koření. I dnes se kopr pěstuje snad v každé zahrádce, neboť nejlepší je v čerstvém stavu, hlavně do salátů a omáček. Sušený kopr můžeme koupit v každém obchodě s potravinami, proto nic nebrání jeho častějšímu použití. K léčebným účelům se prodává také semeno. |
![]() |
|
![]() |
Použití kopru, a to nejen z důvodu nemoci, je velmi užitečné, neboť kopr hodně povzbuzuje činnost žaludku a střev, což se přenáší do celého organismu. Kopr je osvědčeným prostředkem proti plynatosti, zlepšuje trávení a pomáhá při střevních kolikách. Zvyšuje také tvorbu mateřského mléka a jeho příznivé účinky se projevují i u dítěte.Při běžném používání kopru, který je neškodnou bylinkou, předávkování nehrozí. Především by bylo vhodné jej používat častěji k dochucování jídel, zvlášť v syrovém stavu, čímž využíváme jeho vynikajících chuťových i léčivých vlastností. |
|
V biblických dobách byl kopr platidlem daní. Židé ho pěstovali ve velkém a z jeho prodeje museli samozřejmě platit daň. Římané si zase při slavnostních příležitostech věnčili hlavy koprovými věnečky a přidávali jej do nápojů lásky. Kdysi nevěsty věřily, že když si ve svatební den dají kopr do bot, budou mít v tchynině domě vládu nad vším. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů