Dnes je:



PETRŽEL ZAHRADNÍ – Petroselinum crispum


Je to další z každodenně používaných rostlin, kdy si zřídkakdy uvědomujeme, že nejsou jen zeleninou, ale i výbornými rostlinnými léky. Z petržele používáme v kuchyni, ale i v bylinkářství, kořen a čerstvou nebo sušenou nať. Už jen častějším zařazením petržele na jídelní lístek můžeme působit preventivně proti různým nemocem.

Zásluhou močopudnosti, vysokého obsahu zdraví prospěšných látek a příznivého vlivu na trávicí orgány je petržel součástí mnoha bylinkových receptů na odvodnění organismu, močové kameny, bolesti ledvin a zánět prostaty. Petržel je „ženskou“ rostlinou, zvyšuje pohlavní žádostivost žen, podobně jako celer u mužů. Některé látky obsažené v petrželi působí toxicky, proto její užívání nepřeháníme a úplně vyloučíme v těhotenství.

K petrželi se už od dávných dob váže mnoho pověr. Římané vili z petrželové natě věnce a zdobili jimi sály, kde se konaly slavnosti a hostiny. Věřili, že petržel dává sílu a chrání před nadměrným pitím vína. Prý ji nesnášejí čarodějnice, proto hospodáři dávali petrželovou nať dobytku, aby je před nimi o-chránila. Když nevěsta kráčela k oltáři, měla pod paží kousek petržele a chleby neboť se věřilo, že ji to ochráni před uřknutím.

Zpět na rejstřík českých názvů
Zpět na rejstřík latinských názvů

Jak bude?

In-počasí

Napište mi

    

302-150-769

Jste návštěvník:

TOPlist