OSTRUŽINÍK KŘOVITÝ - Rubus fruticosus
Jsou to známé lesní plody, které s oblibou sbíráme na výletech, neboť mají výbornou chuť a všestranné potravinářské uplatnění. I když plody mají vysoký obsah zdraví prospěšných látek, k léčebným účelům se používají ostružiníkové listy, které sbíráme ještě dříve, než rostlina začne kvést.Droga z ostružiníkových listů je mírně močopudná, čistí krev, zastavuje krvácení, dezinfíkuje trávicí a močové orgány. |
||
Můžeme ji používat i zevně k omývání kožních zánětů a vyrážek, i jako kloktadlo.Jemné působení a příjemná chuť ostružiny se využívá v konzumních bylinkových čajích, vhodná je například kombinace s jahodou a malinou. Při běžném užívání je ostružiník ú-plně neškodný, jeho dobré vlastnosti bychom měli využívat častěji. |
||
Semena ostružiny byla objevena v kolových stavbách z období neolitu. Svědčí to o tom, že jejími plody se živil už pravěký člověk. Poprvé se ostružina uvádí jako léčivá rostlina v řeckých lékopisech ze 4. století před n. l. Fermentované lístky ostružiny jsou výbornou náhražkou černého čínského čaje. |
||
Zpět na rejstřík latinských názvů