OŘEŠÁK KRÁLOVSKÝ – Juglans regia
Mohutný vzrůst, nádherné dřevo a všestranné použití řadí ořešák mezi nejvyšší hodnoty ovocné zahrady. V souladu s názvem sahá mezi léčivými stromy po královské koruně. Plody ořešáku jsou zdravé a mimořádně výživné, k léčebným účelům slouží jejich zelené plody, ale především listy, které sbíráme na jaře, hned po vypučení, drogu můžeme i koupit.Královská léčivá síla ořešáku se projevuje při vnitřním i vnějším používání.
|
![]() |
|
![]() |
Čaj nebo jiné přípravky silně čistí krev, tím pomáhají při všech kožních nemocech. Je také výborným lékem na žaludek, zlepšuje trávení, čistí hleny v žaludku i střevech a celkově posiluje organismus. Při vnějším použití má někdy až zázračné účinky. Teplé obklady ze spařených listů „vytahují“ hnis, hojí rány, otoky a vředy. Listy se sbírají a tvoří výbornou přísadu do koupele. Známý je také ořechový olej na vlasy.Při vnitřním užívání musíme dávat pozor na to, že mírně snižuje krevní tlak, proto se nedoporučuje hypotronikům. |
|
Ořešák pochází z Persie. O jeho rozšíření do Evropy se zasloužil Karel Veliký. Římané zasvětili ořešák bohu Jupiterovi a nazvali jej „Jupiterův žalud“, protože jej ztotožňovali se žaludem. Ořechy považovali za božské jídlo a symbol plodnosti. Výživnou hodnotou předčí ořechy maso, čehož dnes využívají především vegetariány, kteří je nazývají „maso přírody“. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů