Dnes je:



MRKEV OBECNÁ – Daucus carota


S mrkví jako potravinou se setkáváme od nejútlejšího dětství. Přitom si málo uvědomujeme, že je to i mimořádně účinný rostlinný lék. Mrkev je každému lehce dostupná během celého roku, je levná a přitom chutná. Nic nám proto nebrání využít ji co nejčastěji, hlavně jako zdravotní prevenci. Nejcennější látkou v ní obsaženou je oranžový karoten, z něhož se v organismu tvoří životně důležitý vitamin A. Ten svými antioxidačními vlastnostmi chrání imunitní systém organismu, zvyšuje obranyschopnost sliznic před pronikáním bakterií a virů.

Tento vitamin zlepšuje a posiluje zrak a má všestranné léčivé účinky na všechny tělesné orgány. Prospívá hlavně při o-nemocněních jater, srdce, tvorbě močových kamenů, revmatických zánětech kloubů, zevně výborně hojí rány, vředy a popáleniny. Mrkvová šťáva je součástí téměř všech preventivních a protirakovinných kúr, které se užívají formou stav. Dlouhodobé velké dávky konzumace mrkve nebo pití šťávy může podráždit játra a vyvolat oranžové zbarvení pokožky, proto ani užívání tak zdravé rostliny nepřeháníme.

Mrkev znal už neolitický člověk. Středověký bylinkář Matthioli ji doporučoval jako afrodiziakum. Pražený mrkvový kořen používali v Anglii jako náhražku kávy. Aby máslo mělo krásnou žlutou barvu,přibarvovaly ho babky před odchodem na trh mrkvovou šťávou.

Zpět na rejstřík českých názvů
Zpět na rejstřík latinských názvů

Jak bude?

In-počasí

Napište mi

    

302-150-769

Jste návštěvník:

TOPlist