MIŘÍK CELER – Apium graveolens
Je to známá kuchyňská zelenina, kterou obvykle za léčivou rostlinu ani nepovažujeme. Celer je však jedním z nejlepších přírodních léčivých produktů, z něhož se k tomuto účelu používají všechny části – bulva, nať i semeno. Už samotná častější konzumace celeru, zvláště v syrovém stavu, ve formě různých salátů a pomazánek, je dobrou zdravotní prevencí. Látek obsažených v celeru si ceníme jako bohatého zdroje celého komplexu vitaminů skupiny B v ideálně vyváženém poměru. |
![]() |
|
![]() |
Má výrazné močopudné účinky, kterými prospívá při dně, revmatismu a snižování tělesné hmotnosti. Zlepšuje trávení a podobně jako řepa, je výborným podpůrným prostředkem při léčbě rakoviny. Pomleté semeno se dá použít jako náhražka soli u neslané diety. Odpradávna je celer známý jako mužské afrodiziakum. Celer je neškodný, ale je to poměrně silná rostlina. Při běžné konzumaci předávkování nehrozí, užívání čerstvé šťávy však nepřeháníme, neboť může podráždit ledviny, vůbec se nedoporučuje v těhotenství. |
|
I když se divoký celer ještě najde na pobřeží jižní Evropy, už starověk znal jeho pěstovanou podobu. Měl kultovní význam, věřilo se, že zahání melancholii a zlepšuje náladu. Ve středověku lidé věřili v magickou sílu celeru, prý jeho konzumace zaručovala početí syna. Jako zelenina se v Evropě běžně pěstuje a používá teprve od 18. století. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů