Dnes je:



KMÍN KOŘENNÝ – Carum carvi


Těžko si představíme kuchyni, v níž by chyběl kmín. Toto oblíbené koření slouží k přípravě většiny našich základních potravin – chleba, brambor, masa i zeleninových salátů. Na našich loukách je kmín běžná, i když neatraktivní bylina, z níž se sbírá semeno. Koupíme ho celý nebo mletý v každém obchodě s potravinami. Léčebně se kmín uplatňuje jako vynikající větropudný prostředek, který zlepšuje trávení a činnost střev. Když cítíme nepříjemné „tlaky“ v břišní dutině, obvykle stačí šálek kmínového odvaru.

Kmín má však i jiné dobré účinky – dezinfikuje celý trávicí systém, doporučuje se také při kojení, neboť zlepšuje kvalitu mateřského mléka, přitom se jeho dobré účinky přenášejí i na dítě. Pro svou příjemnou chuť je kmín oblíbený při výrobě likérů a destilátu, které užívané jako aperitiv můžeme také považovat za lék. Je to dobrá a bezpečná bylinka, při běžném užívání nám nehrozí žádné nepříznivé účinky.

V antických dobách lidé věru li, že odvar z kmínu je uchrání před čarodějnicemi. Kmín byl také oblíbenou součástí nápojů lásky, protože prý dokáže připoutat milovanou osobu. Od 12. století, kdy jej Arabové začali pěstovat, patří mezi nejpoužívanější koření na celém světě.

Zpět na rejstřík českých názvů
Zpět na rejstřík latinských názvů

Jak bude?

In-počasí

Napište mi

    

302-150-769

Jste návštěvník:

TOPlist