Dnes je:



JEŘÁB PTÁČÍ – Sorbus aucuparia


Tyto u nás běžné stromy jsou krásné na jaře, když bohatě začnou kvést, ještě krásnější jsou na podzim, když jsou ozdobené sytě červenými plody. Ty jsou předmětem sběru, pěstují se jako potravina, i k léčebným účelům. Můžeme je také koupit jako kompot nebo jiný produkt v obchodě s potravinami, ale i jako léčivou drogu v lékárně. Jeřáb patří s dalšími červenými plody – Šípky a rakytníkem – k nejlepším rostlinným zdrojům vitaminu C, ale i dalších vitaminů, enzymů a minerálů. To jej předurčuje k léčení avitaminózy, paradentózy, onemocnění chřipkového původu a oběhového systému.

Plody jsou mírně močopudné, pomáhají při bolestech končetin, kloubů, revmatismu a dně. Dobře působí i na dýchací orgány, trávicí trakt, čistí močové orgány a zvyšují imunitu. Čerstvé plody se konzumují jen málo, neboť jsou trpké a způsobují průjem. Po zpracování se tyto vlastnosti ztrácejí. Častější konzumace produktů z jeřábu je dobrou a chutnou zdravotní prevencí, která příznivě ovlivňuje celý organismus.

U starých Slovanu byl jeřáb zasvěcen bohu Perunovi a měl kultovní význam. Na Slovensku se z plodů jeřábu v minulosti pálil silný alkohol, který se pil po lžících jako lék proti dysenterii Na vesnicích bývalo zvykem zašít větvičku jeřábu do šatů dětí. Věřilo se, že je to uchrání před uřknutím.

Zpět na rejstřík českých názvů
Zpět na rejstřík latinských názvů

Jak bude?

In-počasí

Napište mi

    

302-150-769

Jste návštěvník:

TOPlist