JAHODNÍK OBECNÝ – Fragaria vesca
Už při pohledu na krásně dozrálé červené jahody se nám sbíhají sliny v ústech, neboť tyto plody patří k nejoblíbenějším vůbec. Jejich lahodná chuť je spojena s vynikajícími léčivými účinky, které jsou rovnocenné s listy. Jako léčivou rostlinu používáme výlučně lesní plody z volné přírody, pěstované odrůdy jen jako ovocnou lahůdku. Jahodové lístečky si můžeme nasbírat, když rostlina začíná kvést, ale dají se koupit samostatně nebo v různých směsích.Jahoda nemá tak silné a zřetelné působení, abychom jí mohli určit jednoznačné léčivé účinky. Jahodový čaj je především chutný a lahodný, ale také mimořádně zdravý svým všestranným působením.
|
||
Léčí chudokrevnost, průjmy, oběhový systém, snižuje krevní tlak, zvyšuje metabolismus, posiluje srdce a nervovou soustavu. Léčivá hodnota jahody není v „nasazení“ při nějakém konkrétním onemocnění, ale v dlouhodobém mírném působení na všechny tělesné orgány, čímž se stává důležitým preventivním všelékem. V sezoně jezme co nejvíc čerstvých jahod. Známé jsou tzv. jahodové čistící dny, kdy 1 až 3 dny jíme jen jahody – zde si můžeme vypomoci i zahradními plody. Čaj z jahodových listů je jemný a můžeme jej pít neomezeně. Plody mohou u citlivých lidí vyvolat kožní reakce, tehdy je vyloučíme. |
||
Od dob antiky se jahody sbíraly jako ovoce, ale sloužily i k léčení. Ve středověku bylo zvykem při sběru jahod vždy první tři obětovat lesním duchům. Aby se těhotné ženy zbavily různých problémů a komplikací při porodu, nosily na břiše uzlíček naplněný sušenými jahodovými lístky. |
||
Zpět na rejstřík latinských názvů