CHMEL OBECNÝ – Humulus lupulus
Většina lidí zná chmel jako přísadu při výrobě piva, méně už jako léčivou rostlinu. Chmel se pěstuje v rozlehlých chmelnicích, a právě tam je nejvhodnější sbírat jeho samičí šištičky, jakmile začnou dozrávat, neboť nejcennější lupulin z nich později vypadává. Šištičky většinu dostaneme i v lékárnách. Chmel má zásluhu i na tom, že pivo uklidňuje, samostatně to však dokáže mnohem účinněji.
|
![]() |
|
![]() |
Proto se užívá při nervozitě, nespavosti, migréně, depresích, v přechodu a při pohlavním předráždění. Chmel má i další dobré vlastnosti – je močopudný, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá při křečích a má dobré dezinfekční vlastnosti. Zevně se může používat na posílení růstu vlasů a do koupelí při celkové slabosti. Silně uklidňující účinek chmelu nepřeháníme, v doporučeném dávkování ho můžeme používat bez obav. |
|
Chmel je základní surovinou na výrobu piva. Pivovarnictví se v našich končinách začalo rozvíjet v 11. století. Chmelové žlázky – lupulin, které obsahují účinné uklidňující látky, byly pro použití v medicíně objeveny na začátku 19. století. Na začátku minulého století se chmelové výhonky konzumovaly podobně jako chřest. |
||
![]() |
![]() |
Zpět na rejstřík latinských názvů