Dnes je:



ČEKANKA OBECNÁ – Cichorium intybus


Krása květu čekanky nás provází u cest a na loukách od začátku léta až do pozdního podzimu. K léčebným účelům slouží kořen, který sbíráme na podzim, od září až do listopadu. Na teplém místě ve tmě rostlina vypouští pupeny, které se konzumují jako lahůdková zelenina. Kořen se těžce vykopává, proto je lepší si jej koupit, ale na domácí spotřebu si můžeme nasbírat i květy nebo mladé lístky, které se konzumují jako salát.

Čekanka má příznivý vliv na vnitřní orgány, čistí krev, léčí žaludek, játra, žlučník, slezinu i ledviny. V játrech působí jako protijed při o-travách, například zkaženými potravinami. Pomáhá také při cukrovce a svojí močopudností přispívá ke snižování nadváhy. Čaj z čekanky je úplně neškodný, v obvyklém dávkování ho můžeme pít i samotný a dlouhodobě.

Staroegyptští knězi konzumovali před magickými úkony nať čerstvé čekanky jako léčivý a posilující prostředek. Pro Římany byla zase Čekanka osvědčeným prostředkem na všechny nemoci jater. Podle východní magie, kdo se potřel čekankovou šťávou smíchanou s olejem, nabyl krásy, obliby u každého a všechno se mu dařilo. Kořen čekanky odpradávna slouží jako náhražka kávy – cikorka.

Zpět na rejstřík českých názvů
Zpět na rejstřík latinských názvů

Jak bude?

In-počasí

Napište mi

    

302-150-769

Jste návštěvník:

TOPlist