BRUSNICE BORŮVKA – Vaccinium myrtillus
Je to léčivá rostlina z čeledi vřesovcovitých, známá pod lidovým názvem borůvka. Její modrý plod (bobule) má výraznou chuť a schopnost barvit do modra. Plody dozrávají od června do září, ve vyšších polohách vždy později.
Borůvky patří k nejoblíbenějším plodům přírody, které se v sezoně prodávají na tržištích. Tehdy je konzumujme co nejvíc, neboť obsahují mimořádnou koncentraci vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Kromě příjemné chuti představují i prvotřídní preventivní lék pro celý organismus. Kromě nich se v lékárnách prodává také čajová droga z listů. Oblíbený je také borůvkový kompot a džem. |
![]() |
|
![]() |
Vynikající vlastnost mají borůvkové listy, které se sbírají ještě před rozkvětem rostliny a můžeme je koupit jako sypanou drogu i v nálevových sáčcích. Ty snižují obsah cukru v krvi, proto jsou velkým přítelem všech cukrovkářů, ale využívají se i k přípravě zdravého lahodného čaje. Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost. Zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně proti infekcím. Sušené plody borůvky jako prostředek proti průjmu, zvlášť u dětí, by neměly chybět v naší domácí bylinkové lékárničce. Mimořádnost borůvky potvrzuje i to, že ji můžeme užívat neomezeně, plody i čaj z listů jsou také výborným zdravotně-preventivním prostředkem. |
|
Borůvku jako léčivou rostlinu poprvé uvádí abatyše Hildegarda už ve 12. století. Doporučoval ji i Matthioli, který je nazýval „černá jahoda“. Borůvka posiluje a zostřuje zraky, proto její plody v počátcích letectví dávali pilotům před každým letem, aby jim oči co nejlépe sloužily. |
||
![]() |
![]() |
Sušené borůvky zalejte 500 ml vody, uvedete k varu a vaříme mírně po dobu 15 minut. Odvar odstavíme a necháme dalších 15 minut ustát. Čaj poté přecedíme, podle chuti osladíme a podáváme teplý s plátkem citronu.
Zpět na rejstřík českých názvůZpět na rejstřík latinských názvů